Gyógytorna-manuálterápia

Schroth terápia

A terápia kialakulása a német Katharina Schroth nevéhez köthető az 1900-as években. A Schroth terápia a gerinc deformitások konzervatív kezelésének egyik leghatékonyabb módszere. Célja a gerinc maximális korrekciójában-3 dimenzióban történő izomerősítés.

A terápia komplex-négy lépcsős felépítésének köszönhetően érhető el a gerinc lehetőségekhez képesti teljes felegyenesítése. A medence és törzs korrigált helyzetében végzett aktív nyújtózást követően, a célzottan végzett 3 dimenziós légzéstechnika által elért korrigált helyzetben történik a törzs izmainak erősítése.

A megfelelő eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen az ortopéd orvos, a gyógytornász és az ortopéd műszerész által alkotott team munka.

A gyógytornász által pontosan betanított gyakorlatokat a páciensnek napi rendszerességgel kell végeznie. Nagyobb fokú deformitás esetén nélkülözhetetlen a konzervatív terápia kiegészítése korzett (fűző) kezeléssel, melynek egyénre szabott elkészítése az ortopéd műszerész feladata.

A módszer alkalmazási területei:

gerincferdülés
tartáshibák- hanyag tartás
Scheuermann -kór
műtét előtti mobilizálás
műtétet követő rehabilitáció

Idegmobilizáció

Az idegrendszer mozgató szervrendszerünk fontos része. Ahogy egy izom nyúlik, egy ízület mozog. Az idegrendszernek is vannak fizikai tulajdonságai, melyek elengedhetetlenek a mozgáshoz. Egészséges környezetben az idegrendszer csúszik, gördül és nyúlik, az ideg ingerületvezetésének és anyagcseréjének működése zavartalan. Ha az idegrendszer normál működése akadályozottá válik (pl. nyomás alá kerül) akkor fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés, és súlyosabb esetben bénulás is kialakulhat az érintett ideg által beidegzett területeken.

Az idegmobilizációs technika alapja az idegi szövetek és a környező struktúrák közötti mozgás, harmónia, egyensúly helyreállítása az idegrendszer mozgatásán keresztül.

A módszer alkalmazási területei:

idegi kompressziók (pl.: gerincsérv, spondylolysthesis)
idegbecsípődések
idegsérülések
alagút szindrómák
neurogén fájdalmak

Földi-féle komplex fizikális ödématerápia

Dr. Emil Vodder dán masszázsterapeuta és felesége az 1930-as években fejlesztették ki a nyirokmasszázst. A módszer további fejlődése Dr. Földi házaspár nevéhez fűződik, akik Németországban egy mára már nemzetközileg elismert klinikát, a Földi klinikát alapították.

A nyirokrendszer a szervezet egészére kiterjedő, nyirokszervekből, nyirokerekből és nyirokcsomókból álló egyirányú csatornarendszer. A nyirokrendszer károsodásának következtében a nyirokfolyadék áramlása akadályozottá válik és felhalmozódik a szövetközti térben.

Az ödéma egy átmeneti állapot ahol a nyirokerek, nyirokcsomók egészségesek, jól működnek. Okai lehetnek sérülések (pl. térd-, bokasérülés) melyek miatt túl sok szövetközti folyadék termelődik, sokkal több, mint amit az egészséges nyirokérrendszer képes elszállítani, így átmenetileg az adott probléma területén folyadékfelgyülemlést tapinthatunk, láthatunk.

A nyiroködéma lehet veleszületett rendellenesség, de kialakulhat más betegség tüneteként vagy szövődményeként. A másodlagosan kialakuló nyiroködémák egyik leggyakrabban előforduló fajtája daganatos betegségek következtében jelentkezik. A daganat eltávolítása legtöbbször az adott területhez tartozó nyirokcsomók eltávolításával jár együtt. A nyirokcsomók hiánya miatt a kivett nyirokcsomókhoz tartozó gyűjtőterületről, főként az érintett oldali végtagból a nyirokfolyadék áramlása akadályozottá válik. A károsodott nyirokrendszer miatt a folyadék felhalmozódhat és nyiroködéma alakul ki.

A terápia rendszeres alkalmazása csökkenti a szöveti nyirokpangást, működésbe hozza az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, gyorsítja a nyirok elfolyását, csökkenti a gyulladáskészséget, élénkíti a vérkeringést, javítja a sejtek táplálék- és az oxigénellátását, illetve aktivizálja a sejtek és a szövetek regenerálódását, mivel serkenti a salakanyagok és a felesleges szöveti folyadék nyirokereken keresztül történő gyorsabb elszállítását. A nyirokdrenázs általános közérzetjavító, nyugtató hatású frissíti, lazítja az izmokat és feloldja az izomgörcsöket, enyhíti a lelki, fizikai traumákat, ellenállóbbá teszi szervezetünket, testünket, gyorsítja regenerációs képességünket.

A terápia komplexitása a négy lépcsős felépülésében rejlik. A nyirokdrenázst a terapeuta manuálisan, meghatározott területeken végzi speciális fogássorozatokkal. Ezután következik a bőr ápolása majd a kompressziós terápia alkalmazása az állapot súlyosságától függően bandázs vagy kompressziós harisnyák használatával. Utolsó lépés a kompresszióban a speciális tornagyakorlatok elvégzése.

A módszer alkalmazási területei:

veleszületett nyiroködémák
szerzett nyiroködémák (pl: daganatos megbetegedések esetén az eltávolított nyirokcsomók miatti nyiroködéma)
sérülések, műtétek miatti ödéma (pl: térd-, bokasérülés)
lipödéma (zsírödéma)
egyéb területek:
migrénes fejfájás
agyvérzés utáni állapotban
fülcsengés és klimax esetében
nyálkahártya-gyulladás
gyomor- és bélrendszeri panaszok
anyagcserezavarok (puffadás, székrekedés)
ekcémák
fekélyek
övsömör gyógyításánál
ízületi gyulladások
reumatikus problémák
csonttörések után
általános immungyengeség
asztma
allergia,
melléküreg-gyulladás
visszatérő felső légúti fertőzések
cellulitisz

Maitland manuálterápia

A Maitland manuálterápia egy nemzetközileg elismert módszer, mely az ízületi-, izom-, ideg-rendszer diszfunkciójának vizsgálatára és kezelésére épül. A beteg anamnézisének felvételét követően egy nagyon részletes fizikális, mozgásszervi vizsgálat során határozzuk meg a problémát és kutatjuk fel annak eredetét. A fájdalom okának feltérképezését követően választjuk ki a megfelelő kezelési technikát. A fizikális vizsgálat során az izom-, ideg-, ízületi- rendszerben talált diszfunkciókat speciális tesztek segítségével kutatjuk fel, melyeket a kezelések elvégzése után mindig újratesztelünk, hogy bizonyítsuk az alkalmazott technika hatását a kezelt struktúrára. A fájdalmas terület kezelésén túl nagyon fontos a probléma okait kiderítenünk, hiszen sokszor a fájdalom nem ott jelentkezik, ahol a probléma fennáll. A módszer jellemzője ez a speciális, betegközpontú gondolkodásmód mely a klinikai megalapozottságra és érvelésre épül. A koncepció sajátossága a folyamatos kommunikáció, az újratesztelés, újragondolás, a tünetekhez való alkalmazkodás.

A cél tehát az ízületi-, izom-, ideg- rendszer elváltozásainak optimalizálása a sikeres rehabilitáció eléréséhez. Az elért eredmény megtartásához nélkülözhetetlen a páciens hétköznapi korrekcióinak betanítása, az aktív gyakorlatok és a funkcionális tréning elsajátítása és a sportolás rendszeresítése.

A módszer főbb alkalmazási területei:

nyaki-, háti-, derék-fájdalmak
porckorong problémák (gerincsérv)
idegi tünetek (zsibbadás, érzéketlenség)
idegbecsípődés
degeneratív elváltozások
ízületi fájdalmak
sportsérülések
alagút szindrómák

Dorn terápia és Breauss masszázs
A Dorn-féle manuális terápia kialakulása az 1970-es évekre vezethető vissza, mikor is Dieter Dorn egy népi gyógymód alapján fejlesztette ki a módszert. A Dorn-féle manuális technika rendkívül jól kombinálható, a korrekciók előtt vagy után alkalmazott Breuss masszázzsal.

A manuális eljárás során fő célunk az ízületekben létrejött elváltozások helyreállítása. A masszázs segítségével lazítani tudjuk a görcsös, fájdalmas hátizomzatot, könnyebbé tehetjük vele a korrekciókat valamint az ellazulást, a relaxációt.

Lehetőséget biztosít a meridiánok kezelésére, valamint a csigolyákhoz tartozó belső szervek ideg-és energia ellátottságára is pozitívan hathatunk. Befolyásolni és javítani tudjuk általa a pszichés működést is.

Nem csupán a már kialakult megbetegedéseket kezelhetjük a Dorn és Breuss módszerrel, hanem alkalmazhatjuk preventív, megelőző céllal is, amely a legjobb megoldást biztosíthatja az egészséges élet megőrzéséhez.

A módszer alkalmazási területei:

mozgásszervi megbetegedések
belső szervi megbetegedések
pszichés elváltozások

Tape technika

A Kinesio tape technika kidolgozása a japán Kenzo Kase nevéhez köthető és az 1970-es évekre tehető. A felragasztott szalagok célja, hogy a bőrfunkciók és izomfunkciók javításával a szervezet öngyógyító szabályozását támogassa. Egyik irányzata a manuálterápia alapelvein és vizsgálati elvein nyugvó Kinematic Tapig technika. Az elasztikus tape felhelyezésének célja a manuális és más technikák alkalmazásával elért eredmények megtartása, javítása és tartósítása.

A technika főbb alkalmazási területei:

az izomműködés lazítása-támogatása
ízületi funkciók optimalizálása
idegi tünetek csillapítása
fájdalomcsillapítás
keringési zavarok javítása (pl: nyiroködéma esetén)
tartáskorrekció