Masszázs

Gyógymasszázs

Az érintés művészete – a masszázs a gyógyításra alkalmazott terápiák egyik legősibb formájaként ismert világszerte. Gyógyítóerejét különböző formái, fogásai teszik még szélesebbé.
A klasszikus gyógymasszázs vérkeringésfokozó, tonizáló, fájdalomcsillapító hatását sokan ismerjük. Különböző erejű símításokkal, dörzsöléssel, gyúrással, nem csak a bőr, hanem az alatta elhelyezkedő kötőszöveti rétegek, izmok, inakat stimulálását érjük el. Az izmok lazítása, a vérkeringés fokozása, a helyi anyagcsere serkentése mind mind a masszázs hatásai közé tartoznak. A szövetek lazulásával a helyi folyadékáramlás javul, a dörzsölés által a szövetek felmelegedése következik be, a vérerek tágulnak és a méreganyagok kiválasztása felgyorsul. Az izomgörcsök oldódása a fájdalom csökkenését vonja maga után.

A masszázs befolyással van a légzésre, a vérnyomásra, a szívfrekvenciára, az emésztésre. A lágy símítás a saját fájdalomcsillapító anyagunk, az endorfin kiválasztását serkenti. Előfordulhatnak olyan állapotok, ahol a masszázs kerülendő, mint pl. a láz, akut gyulladások, bizonyos bőrproblémák, trombózis, rákos megbetegedések.
A masszázs ajánlott:

kopásos megbetegedések
reumatikus megbetegedések
sérülés utáni izomtúlterhelés
izomgörcsök
idegvezetési zavarok
bénulás
általános túlterhelés esetén.

Craniosacralis terápia
A terápiát Dr John E: Upledger amerikai orvos és osteopata fejlesztette ki a 70-es években felfedezett új élettani rendszer tudományos kutatását követően.

Craniosacralis (magyarul kranioszakrális) terápia egy lágy, gyengéd kezelési módszer, mely különösen finoman korrigálja a koponyacsontok és keresztcsont illeszkedési és mikromozgási zavarait. Alkalmazásával a szervezet öngyógyító folyamatai felerősödnek, az immunrendszer hatékonyabban működik. A kezeléssel az agyi gerincvelő folyadék szabad áramlásának a gátjait szabadítjuk fel.

A terápia során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek; a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások előidézéséhez. A craniosacralis terápia egészen más, mint általában a masszázs, csontkovácsolás vagy a gerinc egyéb kezelési formái.

Milyen panaszok esetén segíthet a craniosacralis terápia?

Asztma, Krónikus hörghurut, krónikus arcüreggyulladás
Autizmus, epilepszia
Cukorbetegség
Emésztési zavarok, menstruációs problémák
Fejfájás migrén, szédülés, idegfájdalmak
Fogászati és állkapocs-ízületi problémák
Fülzúgás és egyéb középfülproblémák
Hiperaktivitás
Kimerültség, álmatlanság, krónikus fáradtság
Krónikus nyak és hátfájdalom
Műtét utáni működési zavarok
Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
Stressz, feszültség, depresszió
Szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás
Terhesség alatti problémák, szülési trauma
Bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot esetén
Mikor nem alkalmazható?

Akut agyvérzés, koponyasérülés, akut nyakcsigolyatörés, agyhártyagyulladás, nyúltagyi hermializáció esetén. A craniosacralis terápia önálló kezelési módszer, de kombinálható a hagyományos vagy az alternatív módszerekkel is.

Talpmasszázs
Talpunk testünk térképe. Két talpunkon a jobb és bal testfélhez igazodva tíz zónában az egész testet megtaláljuk lekicsinyítve. Minden szerv reflexzónája azon a lábon van, amelyiken maga a szerv, a kettős szervek pedig mindkét lábon megtalálhatóak, mint például a vesék, viszont a fej és a fejen lévő szervek zónáinál kereszteződés tapasztalható. A középen elhelyezkedő testrészek, mint a pajzsmirigy, mindkét talp belső felületén találhatók.

A reflexzóna masszázs gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Kínában a betegeket már 5000 évvel ezelőtt nyomómasszázzsal kezelték a bőr bizonyos pontjain. Ebből alakult ki az akupresszúra, akupunktúra. Már az amerikai őslakosok elkészítettek egy térkép szerű sablont, amin ábrázolták az egyes szerveket.

Ahogy testünkben szerveink között, úgy a talpon az egyes szervek reflexpontjai között is vannak átfedések. Vannak mélyebben és a felszínhez közelebb elhelyezkedő zónák.

A reflexzóna-masszázs testünk energiaáramlásának helyreállításában segít. A betegséget vagy betegségre való hajlamot energiahiány, illetve blokád formájában érzékeli, mivel a reflexzónákban lerakódások képződnek. Ezek állaga, milyensége és mértéke összefügg a betegség típusával, fennállásának idejével. A masszázs a reflexiós pontok ingerlésével a meridiánokban keringő energiával hat. A masszőr a kezét, ujjait vagy speciális fapálcikát használ krémmel és olajjal. Az állapotnak megfelelően egyenletesen váltakozva erősebb és gyengébb nyomásokkal masszíroz. A nyugtató hatású nyomkodásokon kívül a masszázzsal csillapítja az akut panaszokat, például az erős fájást vagy a görcsöt. A hüvelykujját közben állandó nyomással a reflexzónán tartja. Figyelembe kell venni, hogy a masszázs időnként csak a tüneteket csillapítja, míg a betegséget nem szünteti meg, ezért azokat külön kell gyógyítani. Természetesen ezt a masszázsfajtát is, mint mindegyiket használhatjuk megelőzés céljából is vagy egyszerűen azért, hogy kényeztessük magunkat.

Sportmasszázs
Alkalmazható edzés, verseny előtti előkészítésként, avagy sportos aktivitások után az izomzat lazítása céljából. Segítségével növelhető a test regenerációs és teljesítőképessége. A verseny előtti sportmasszázs az izomzat passzív felmelegítését, a psziché és az izom-ideg kapcsolat aktiválását célozza meg. A verseny után az megterhelt szövetek ellazítását és a salakanyagok gyorsabb kiürülését érhetjük el. Ebbe az esteben teljes test vagy részmasszázs is alkalmazható.

Relaxációs masszázs
A masszázs nemcsak a testre hanem a lélekre is jótékony hatásal van. Nagy szerepet játszik a stressz, a félelmek leküzdésében, a szorongások oldásában. A test és a lélek együtt újra erővel és energiával töltődhet fel. A lágy símítások és a kellemes, nyugtató zene segít a teljes ellazulás elérésében.

Anticellulit masszázs
A cellulit, más néven narancsbőr közismert napjainkban a nők körében. Ez a tény női és a férfi kötőszöveti felépítés különbözőségéből adódik. A női kötőszövet elasztikusabb és kevésbé tömör mint a férfiak esetében. A bőr alatti rétegekben mennyiségileg több zsírsejt fordul elő, a kollagénrostok egymással párhuzamosan helyezkednek el, ellentétben a férfiakéval ahol hálószerű elrendeződést találunk. Ebből a helyzetből adódóan a növekvő zsírsejtek a kollagénrostok közé tudnak ékelődni és a felületen dudoros formában láthatóvá válnak. Az elváltozás főként a comb, a fenék, a has területén jön létre. Ha már kialakult a cellulit, a beékelődött zsírsejtek a normál nyirok- és vérkeringést akadályozzák, aminek következtében folyadék rakódik le a szövetben. Ehhez a genetikai adottsághoz rizikótényezők megléte plusszban hozzájárulhat, minek következtében az elváltozás erőteljesebben nyilvánul meg. Ilyenek pl. a túlsúly, rossz étkezési szokások (szénhidrátdús, zsírdús étkezés) mozgáshiány, dohányzás.

Az anticellulit masszázs a vérkringés és a nyirokkeringés fokozásával célozza meg a kötőszöveti elváltozás csökkentését, feszesebbé teszi a kötőszövetet. A megfelelő cellulitkrém bőrön át történő felszívódásával egyrészt lokálisan a szöveti folyadékáramlást, másrészt a speciális összetevők révén a bőr feszesebbé válását segíti elő. A masszázst kúraszerűen ajánljuk másnaponként legalább 8-10 alkalommal. Egy kúrasorozattal általában egy méretcsökkenést vagy a cellulit minőségi fokának javulását érhetjük el. Emellett nagyon fontos a táplálkozásra és a sportra, mozgásra kelő figyelem fordítása. Masszőreink a kezelés során életmódbeli tanácsokkal látják el vendégeinket, hiszen csak ezzel együtt őrizhetik meg tartósan az elért eredményt.